19 май 2014 г.

Рози,много рози. Eden rose


Моята Кралица на розите - Eden rose, името с което е по-популярно. Другото е Pierre De Ronsard - това е отговорът на френския селекционер Meilland на английските рози на Остин. Според мен един изключително добър отговор, и изобщо като цяло повече харесвам разнообразието и класата на френските рози.




До скоро се радвах на безименните рози на нашите производители, размножаващи вече утвърдени или не толкова сортове, попаднали при тях просто като ишлеме. Сега се радвам на същите и още, но вече разпознати рози с благороднически титли и имена. От това розите ми не са станали по-красиви, поне в моите очи. Във всеки случай зная , че се случва при някои. 
  Много от розите ми вече си имат имена благодарение на една личност с огромна харизма  и влияние във цветарските форуми , която може да изтупа от праха някоя си розена пра-леля и да обясни защо розата бяга нагоре или клюма. Тази Суперрозарка (аналогично на супермен ;) ) си има и много кусури, но е факт, че много български дворове се обзаведоха с красиви рози , или намериха имената на други красиви рози,  благодарение на колосалния й труд.

 Все още доста разхвърляна, основно заради моето неглежиране, но част от нея - по оградата.

И от другата страна - метнала по някой клон на брезата


 Преди 6 години си купих две, едната от разсадник - без цвят, с уверението - Много хубава роза! И другата - на Фидус, като чаен хибрид.

 
2010г.


 След няколко години тази на Фидус явно се усетиха, че не е чаен хибрид (между другото на картинката си беше баш Еден) и я пуснаха под друго име като катереща. И ние си я купихме пак. 
Тия "чайните" ги рязах две години като чайни и те си цъфтяха само веднъж. На третата година обаче пуснаха дълги шишове и аз се усетих, че нещо не е наред. Като се появи новата ни половинка от двора, едната от розите веднага отиде до оградата. А другата беше така нагъчкана до други рози, че оставих два шиша, клъцнах ги горе и чаках да видя какво ще стане. Розичките се научиха да цъфтят и втори път, при това много прилично. А тази с шишовете заприлича на щамбова роза, и в момента шишовете са достатъчно здрави да я издържат. Едно фрагментче от нея :




И миналата година, напълно разцъфнала:




Третата, катерещата, се оказа в такава сянка, че за три години има две огъващи се стебла и цъфти само веднъж. Още не е отворила напълно, но по-късно ще редактирам публикацията и ще я вмъкна.
 Не е много подходяща за арки, но може да се възпита, ако се следи кое се реже и се знае защо. Щом е станала щамб вече две години......

23.05.2023г След толкова години наблюдение, вече мога да кажа и как се реже. Най-добре да не се реже след цъфтежа. Или да се маха само цвета, ако имаме търпение. Или да се изчака новия прираст, и да се отреже до него. новият прираст понякога е на първото, а понякога на второто листо веднага след прецъфтелия цвят. И ако се отреже по-долу, няма как да цъфне. Или пък ще цъфне доста късно, есента.