16 март 2014 г.

Клонотрошачка

Любимият ми уред. Яде клони и превръща купчините в купчинки чипс. Не зная как да се справя иначе с огромното количество клонаци, които режа - къде бодливи, къде не. Няма къде да ги горя. Има къде да ги натоваря, но могат да се разтоварят доста далеч.
Ето я. Не помня вече марката, лепенката падна отдавна. Купена е в промоция в Баумакс, върти ми се в главата цена около 170лв.


Върши добра работа, но сравнено с една SKIL 0770 е с нож по-малко и почти два пъти по-малка мощност. Е, и цената на моята беше поне два пъти по-ниска.

Би трябвало да се справи с клони дебели близо 4см, но аз не смея да пъхна нещо над два. Зелените и току що отрязаните клони се мелят много по-леко от сухите. Освен това не бива да се прави грешката клони с листа да престоят повече от седмица лятото, защото при меленето после се вдига такава пушилка и задължително ще трябват предпазни очила.

Аз направих това с една плашеща купчина рози, и дробенето после ми се стори в пъти по-страшно, затова с тях сварих доста буркани с домати. Това също си беше някакво мъчение, но по-поносимо.


Клоните около сантиметър и нагоре се смилат на чипс, бодлите на розите не се усещат, но бодлите на бербериса - да. Клонки около половин сантиметър машината нацепва на тънки ленти, а по-тънките начупва на по 8- 10см .
 Гладко вървят само гладки клони без странични клончета, може да се каже че си вървят сами. С останалите не е така, нужни са дебели велурени ръкавици, за да не се наранят ръцете от вибрациите на клоните.


 Отгоре изглежда така. Клоните се пъхат тук. В обратна посока се измъкват трудно. Ако не вървят добре, най добре да се спре машината, да се махне оранжевия в случая корпус, и да се извадят. Така се получава с много гъвкави и тънки клонки, или с чепати и твърди.


Видът й отзад:


Когато машината е разглобена, няма шанс да се включи по погрешка.



Смляното сега пръскам в зеленчуковата градина, която последно се фрезова април. Когато вече има лехи и зеленчук, смляното се изсипва на пътеките, така и плевелите са по-малко. Ако се натрупа и окосената трева, плевели не излизат, поне не и дълго време. Аз копая само ако много се налага, и така  ме устройва чудесно.Всичко се компостира естествено и на място.