9 февруари 2015 г.

Нискобюджетните проекти - пак за кухнята

Общо взето всичко което се строи и създава в този двор е нискобюджетно.Не става съвсем без пари. С много пари пък и баба знае. Обаче баба не знае, че липсата на достатъчно развива мисленето.
Сядаш и започваш да си мъчиш мозъка как да се получи така, че да е евтино, лесно и трайно. Бързо няма как да е при такива изисквания, заради първа точка. Или не сме били достатъчно умни да го измислим.

 Затова пък всичко в груби рамки е планирано с години напред. Остава да почакаме удобния момент, когато евтиното ще се срещне с лесното и трайното. Щото и до евтиното се иска време да стигнеш, не става без нищо.....
  А дотогава идеята се избистрила ама избистрила, всички подробности са премислени, свикваш с всички произхождащи по разни причини недостатъци още преди да си ги докоснал с ръка.
  Дори успявам някак да преглътна факта, че половинката ми има ужасния навик да остава всичко недовършено, защото можело да се направи утре, или в неделя, или Бог знае кога, обикновено никога.

Когато мечтите станат реалност 
2008


2014


 Много кадри оставям само за себе си. Не ми се ще да споделям и проектите, защото до осъществяването понякога минават години и те нямат много общо с намеренията.

 Това мога да го напиша в началото на много публикации, все едно и също. Сега е наред кухнята. Обаче не мога да я бавя много.
  Чета как другите са я направили, или как я правят, как ще я направят.... И не намирам смелост да поискам съвет за моята. Как да обясня, че не ровя каталози, не питам дизайнери, а кисна в продавалници и аукциони, понякога без капчица идея какво искам. Чакам то да ме намери. И трябва да се вместя в около 1000лв за към 6 метра шкафове. За повечето това е мисия невъзможна. За мен обаче не е.

     Имам си едни наличности, останаха ми от лятната кухня.


Парцала отгоре е да имитира завеска някаква, но не очаквах, че на снимка ще е толкова зле.

   Купени заедно с всички останали вратички на лятната кухня (13 бр.) за 200лв.   Високата си я харесвам много, другите резбовани да кажем са с оценка четири. Тази средната има вграден часовник на огледалното стъкло.(ужас!)
 Значи до тук ако разделя - 60лв вратичките.
   Поръчах и още четири с китки. Една оферта имах - 220 лв. броя. Божкееее, че аз за 13 дадох по-малко пари.
 Но намерих кой да ги направи за 40лв бройката и сега чакам да видя  дали си е струвало.
 Над ниските трябва да има ....не зная как да го нарека - етажерки? Ето ми го вдъхновението за тях:

BASTIAN-art furniture

  Плочките.  Много исках, идеи също имах много. Няма да има плочки. Изхарчихме доста пари за растения. А ние малко като циганите - като има - харчим. Като няма, караме някак. Щастие да има. На този етап няма пари, значи тухли ще са.

 Освен това свикнахме много с досегашната си кухня. Много се дърпах от тухли, защото ми отнемат 12 см , но на ММ му хрумна гениалната идея да ги иззидаме вътре в стената, вместо ватата. И така гърбът ще е тухла  - стара, единичка. Ето така, както досега. Практично е, освен зад котлоните, но пък аз почти не пържа вътре:

временната кухня


бъдещата кухня



Другото го намерих преди това, перфектни масивни вратички. Не ми дава сърце да разваля нещо по тях. Сто лева трите. Наместила съм ги, на ум.


   Голяма шаренийка ще се получи, ако си държа и на сините стени, и това ще пропусна. Не ми изглежда добре до тухли. И изобщо - няма да го мисля предварително, за да не се разочаровам. Каквото - такова.
  Иззидани са тухлите зад печката. Нула лева за тухли(търкаляха се из двора три години) плюс 10лв за разтвор. Ще съхнат цяла вечност.
 Толкова засега. Много работа има. След месец ще има повече за показване.