16 март 2021 г.

Иглики

Първо ще цопна една не особено красива снимка от моя стар телефон (затова пък малък,а не като филия! ) за онагледяване. 

primula vulgaris

 

 Това е primula vulgaris , или както по цветарските форуми я наричаме бабешка иглика. Тя си расте и разпространява безпроблемно по бабини двори, споделя се със съседки и приятелки, или се продава на пазара от някоя мила женица за 2-3лв  туфичката, когато е нацъфтяла. Сега може и друг да е ценоразписа, моите съм купувала отдавна.

Точно тази, бледожълтата с жълт център, е много продуктивна! Деленето ѝ се отразява прекрасно, а при подходящи условия се насява и увеличава популацията до степен "Това ми пречи, на кого да го дам?"

Започва да изкарва цветлета още щом се разцъфтят кокичетата, и до лалетата се отрупва с цветове. Това последното ще взема да го проверя и да го допиша на по-късен етап, защото съм забелязала, че понякога спомените ми са измамни :) 

(Послепис: Проверих си снимките от миналата година, цъфтят си и още как! Разбира се, и лалета има всякакви - и ранни и късни, но аз имах някакви средни :D )




Тя е и причината да хукна като луда навремето да купувам иглики от големите вериги и градинските центрове, във всички цветове на дъгата, с шарки, точки и чертички. И на следващата година да повторя упражнението, защото няма никой.

 



 На третата година ми се изясни, че тази работа няма как да стане, и тези хибриди са да садиш всяка година, и да спомагаш за развитието на икономиката. Затова се завъртях пак край пазарчетата и си купих още два вида, една добра душа с пречещи иглики ми изпрати още два-три, та така се заформи по-пъстра полянка. Някои не искат нито много да растат, нито много да цъфтят, но и на толкова съм доволна.

 Долния текст е копиран от форум Хоби Кафе, и го е писала  Nadin, но аз много държа да го имам в блога си, не защото не съм наясно какво се случва, а защото още не съм научила имената, и съм го отложила за после. Освен това, ако някоя новоизлюпена цветарка се чуди толкова ли зле се справя, та една иглика от Кауфланд да не може да отгледа, веднага ще ѝ предоставя тази информация.

 Една приятелка ме питаше няколко пъти защо са тези етикети в блоговете, не знам аз ли не обясних добре, или тя все пак не намери смисъл, но ето - етикетите в блоговеге са за да намираме по-лесно конкретна информация. И аз сега като си имам етикет Иглика, направо на тази публикация ще дойда, и ако преразкажа, вместо да копирам, ще ви се сторя толкова умна и знаеща, че да ви се прииска да сложите онзи емотикон с кланящите се човечета. Аз и сега мога да го преразкажа, защото си го знам, но не помня нито едно латинско име още, освен примула вулгарис.

 

Първо това което продават по нашите магазини са акуалиси и техни хибриди които по принцип се гледат повече като едногодишни, такъв им е сорта. Те са селектирани за много цвят. Не че не презимуват, но коренът става хилав, лесно гние, не изкарва достатъчно листа за да се изхрани и разшири туфата и след една две години умират. Виж че и при теб тази жълтата има едно две листа и много цвят.(това е към една потребителка на форума) Това не е добре за растението защото цъфтежа го изтощава а няма да има достатъчно листа за да се изхрани. Просто такъв им е сорта.
Ако искаш хубави иглики трябва да подбираш сортовете. Нашите бабешки иглики са главно три вида - vulgaris - това са ранните дето правят красиви големи туфи из тревата. Цъфтят на ниски единични дръжки - бели, розови, бледо жълти. Вторите са polyanthus - това са по-късните които цъфтят на едно високо стебло. Там цветът варира много - оранжеви, червени, лилави, розови. Те нарастват по-бавно, по-капризни са, но ако се гледат правилно не умират и се разрастват. И накрая има един дребен вид juliae, който е тъмно лилав, но прави много красиви ниски туфи и бързо се разраства. 

Ето я и моята полиантус - в червено и жълто. Цъфти по-късно от вулгарис, но пък държи по-дълго. Което не знам в моя случай добре ли е, защото до това време порастват клони и листаци, и на места я скриват. 

Ако си фен ти препоръчвам от на Миша игликите серията стела - те са полиантуси но на ниски дръжки и се разрастват бързо. (Миша е производител на разсади, виж Градина Солей

 В Зелена пролет  (разсадник Зелена пролет, препоръчвам! Растенията са отгледани от едно прекрасно семейство, без зверските стимуланти на чужбинските разсадници, затова на пръв поглед може да не ви се сторят атрактивни, но в земята се хващат безпроблемно) имаше едно време ванди които са хибриди на juliae. Малко по-кекави са но също стават и са с много впечатляващи големи цветове в лилавата гама.

Primula veris е нашата дива иглика - тази жълтата с дребните наведени цветове на дълга дръжка. По принцип съм виждала главно жълт и леко оранжевеникав вариант, но като правило цветовете им са на порядък по-дребни от тези на елатиора или полиантусите които са другите на дълга дръжка. Иначе растат си нормално като дивата. Аз имам само от нашата дива форма. Не мога да кажа че се разпространява много, не е като вулгарисите, но поне не чезне. Аз имам една на поне 5 години която си е все така малка туфа но цъфти всяка година. Че не расте много може да се дължи и на това, че е в тревата подобно на почти всичките ми вулгариси и косенете я нулира всеки път. 

Това с игликите в тревата при мен не може да се случи, защото най-обилния цъфтеж съвпада с първото косене, но предполагам това са климатични особености. Поникнала ми е една насята в тревата, ще я мина с косачката и ще опитам да я наблюдавам (ако не изчезне и я забравя). Друтия начин сигурно е да кося високо, но тогава пък тревата ще я задуши. 


Тъкмо щях да се похваля, че вече им научих имената. Докато писах се наложи да препрочета поне три пъти. Повторението е майка на знанието, имаше някаква такава ученическа сентенция :D  То човек, докато си пише блога, и се старае да не се изложи много, понаучава това онова. Не е ученическа, ами си е баш латинска Repetitio est mater studiorum. Ние сме я доукрасили с И баща на затъпяването, но в този случай изобщо не е вярно.

 Естествено, като се отнесох по-задълбочено, разбрах, че всъщност знам много малко, защото в разсадник Зелена Пролет има още много за научаване! Те освен видове, си имат и сортове. "Който си мисли, че е научил всичко, той всъщност нищо не знае." - Лао Дзъ

 И такаааа, ако тук ви е станало скучно, отивайте на страницата на Зелена Пролет,  и пишете на търсачката primula. После може да се надгради с чичко Гугъл и преводача (евентуално).