14 юни 2013 г.

Воден свят


Най прелестното според мен наше водно растение - Pontederia cordata . Цъфти от началото на юни до началото на истинската есен. Елегантно и красиво.


Японски шарани - Кои. Случва се да подкопаят някое крайбрежно растение, къде от глад, къде от скука.

Двете гриви от треви не са на водни растения. Голямата грива е на Кортадерия, коато вече четвърта година чакам да цъфне. И като трева е ефектна, защото подминава двато метра, но около нея се минава трудно, как реже само.... Малката е Фаларис. Много агресивно растение, което е ограничено в нещо като голяма саксия без дъно. Иначе отърване няма.


Водните лилии може би страдат от липса на слънце това лято. Цъфтят с по-малко цветове. Късно ги отварят и рано затварят.


Едно растение, което не е насадено в тинята, но разчита на напълването на езерото, гогато малко вода се стича и към него, провряла се между гънките на мушамата. Астилбе. Само това е толкова голямо и красиво, бялото и розовото едва кретат. Поне успяха да се справят с хлорозата. Предполагам, че моята почва не им идва достатъчно кисела.


Тази зима Cyperus Papyrus отново прекара на стълбищната площадка. Но този път оцеля малко от него. Разделила съм го в няколко саксии и очаквам към края на лятото да навакса поне наполовина миналогодишната си прелест. Сега е една мишка.