14 юни 2013 г.

Воден свят


Най прелестното според мен наше водно растение - Pontederia cordata . Цъфти от началото на юни до началото на истинската есен. Елегантно и красиво.


Японски шарани - Кои. Случва се да подкопаят някое крайбрежно растение, къде от глад, къде от скука.

Двете гриви от треви не са на водни растения. Голямата грива е на Кортадерия, коато вече четвърта година чакам да цъфне. И като трева е ефектна, защото подминава двато метра, но около нея се минава трудно, как реже само.... Малката е Фаларис. Много агресивно растение, което е ограничено в нещо като голяма саксия без дъно. Иначе отърване няма.


Водните лилии може би страдат от липса на слънце това лято. Цъфтят с по-малко цветове. Късно ги отварят и рано затварят.


Едно растение, което не е насадено в тинята, но разчита на напълването на езерото, гогато малко вода се стича и към него, провряла се между гънките на мушамата. Астилбе. Само това е толкова голямо и красиво, бялото и розовото едва кретат. Поне успяха да се справят с хлорозата. Предполагам, че моята почва не им идва достатъчно кисела.


Тази зима Cyperus Papyrus отново прекара на стълбищната площадка. Но този път оцеля малко от него. Разделила съм го в няколко саксии и очаквам към края на лятото да навакса поне наполовина миналогодишната си прелест. Сега е една мишка.




15 коментара:

  1. привет
    много е красиво.любима комбинация - прекрасни растения и езеро. фалариса е е хубав.мисля за в бъдеще да си направя още едно езеро и да обиколя цялото с него .
    харесваш ли бамбук???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесвам бамбук, стига да не е в моя двор :) Мисля, че ще ми е трудно да го контролирам.

      Изтриване
    2. добър отговор. наистина трябва да се ограничава иначе може да ти завземе целият двор. заради бамбук са се водили съдебни дела между съседи. надявам се моят съсед да не знае за това:)).аз го харесвам - вечно зелен е , а и зимата има нещо зелено до езерото.
      тази пролет си засях и няколко пауловнии. имам една от миналата година. незная защо ми харесват тези дървета ,просто ми харесват:)
      от къде имаш толкова познания за растенията?

      Изтриване
    3. Любознателна съм :) И наблюдателна.
      А пауловниите ти от кои са - от красиво цъфтящите или тези, които се гледат за дървесина?

      Изтриване
  2. привет
    имам два вида.тези които посадих тази пролет сигурно вече са над метър височина. идеята ми е да красят околността , а не за дърводобив.надявам се когато цъфнат да изглеждат красиво, но дотогава ще трябва да минат няколко години. когато се прибера в БГ ще видя:)
    сигурно е много красиво сега в БГ, особено в Пловдив. Ех този Пловдив липсва ми вече,
    а и самата природа в България- всичко е зелено.засега я гледам само по интернет, а и като теб се опитвам да научавам по нещо ново:))
    като гледам снимките на твоята градина, скоро няма да имаш място:)
    лилията на каква дълбочина е поставена в езерото? явно това има значение за развитието на листата. при теб е доста по буйно от останалите езера които съм виждал. а може би има някоя друга хитрина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лилията, която прави много листа ебяла - дълбоководна и дива, тя е защитен вид. За езера се използват сортове, които нямат такъв мощен растеж. Миналата година не бяхме я редуцирали и в един момент листата започнаха да растат над цветовете и не можахме да им се порадваме. Жълтата и червената са по-скромни. Водната роза също е инвазивна, но е дребничка.
      Пловдив цъфти и хубавее, особено в това дъждовно лято. :)
      Аз и сега нямам място в градината и грижите ми са най-вече в ограничаване :)))))

      Изтриване
  3. привет
    дамм, трябва да измисля начин за отплата срещу коренче от тази лилия. в езерото имам още една тераса на която искам да сложа лилия . надявам се да се споразумеем:))
    поздравления за усърдието да се грижиш за такава градина, а и по важното да знаеш как се прави и да познаваш всяко едно растение. Щастлив човек си ти щом имаш възможност да живееш в къща с двор в Пловдив. хубаво е че мога да пиша на някой от Пловдив

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водните растения са приоритет на съпруга ми, то е ясно, че сама не мога да се справя с всичко :) Работата е там, че трябва да се далдисва в езерото, което не е много приятно. Може да се разберете нещо по мъжки :))) А къде са твоите езера?

      Изтриване
  4. привет
    надявам се да успея да го убедя :)) явно и той като мен харесва езерата. езерото засега е едно, но се надявам да увелича броя им . засега няма как, не съм в България. намира се в едно село където живеят моите родители. харесва ми да ходя там през уикендите и да се занимавам с него, с водните обитатели, растенията и градината.ето и линк:
    https://www.youtube.com/watch?v=ecHha1npqPY
    https://www.youtube.com/watch?v=aSbQbjszElI
    https://www.youtube.com/watch?v=8qyIPOTipxc
    разглеждайки всичко направено от вас ми става ясно че наистина всичко това се прави с много любов, търпение , трудолюбие , упоротост и дарба естествено . няма как да създадеш такива красиви неща и не имееш да цениш красивото.
    благодаря ти за отзивчивостта,любезността и отношението.явно сте приятни хора. е няма как, все пак всички от пловдив да готини хора:))).ако чие жена ми каква реклама направих на пловдивчани:)))
    всеки ден се чувам с нея по телефона и тя ми казва колко е хубаво сега в Пловдив.
    приятно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях го в профила от самото начало, грандиозна работа! :) Колко камък е донесен.....
      Много труд, и като гледам добре се поддържа. И има място за бяла лилия :))))

      Изтриване
  5. привет
    езерото иска много грижи.но ти и мъжът ти това много добре го знаете. сега като ме няма, сигурно е малко занемарено, но догодина ще се погрижа за него . а и вече ми се въртят идеи в главата за промяна на ландшафта:)) и дааа, има място в езерото за бяла лилия.:)))
    иска ми се да си посадя и разни дръвчета, но по екзотични. баща ми си пада по овощните градини и има такава, но аз предпочитам по странни за нашите ширини растения. мисля пролетта да посетя градинските центрове в Пловдив. Ти от къде си вземаш растения? имаш ли предпочитан градински център? сега се появява усмивка на устата ми като се сетя как ще реагира жена ми- "отново тези твои треви, хайде да отидем да си вземем някоя дрешка и след това в сладоледената къща на главната":)))))
    разглеждайки в интернет виждам че ще има разни интересни прояви в Античния, фестове в града и не само в него , направи ми впечатление че ще има фест на язовир Голям Беглик. а колко е прекрасно там. тази зима си донесох три борчета от там. голямо копане имаше в дълбокият сняг. ако не си била там зимата ти препоръчвам да отидеш. естествено ако харесваш студа. но там е толкова диво, красиво и трудно за оцеляване . аз прекарвам там по цял ден и се връщам изтощен физически , но зареден с емоции.. там разбираш че не можеш да се бориш срещи природата, тя винаги е по силна от теб.
    желая ти приятна вечер на теб и твоето семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря!!! Типично мъжки усещания и мечти :)))) Я марш да ядете сладолед на главната :))))))

      Изтриване
  6. и на мен ми се хапва сладолед на главната , но засега няма начин.ще си наваксвам когато се прибера зимата:))))

    ОтговорИзтриване
  7. привет
    какво се случва с теб?

    ОтговорИзтриване