8 април 2013 г.

От ново - старо

От ново да получиш старо е абсолютно сигурно. Всички се стремят да направят обратното. Сега става въпрос как направих новите греди състарени, само с мацване на четката. При това лесно, бързо и екологично.
В стария си блог вече показвах перголата, направена с греди, свалени от стари тютюневи складове. Все едно винаги си е стояла там и е на почти 100г. Площадката от павета и зидарията от гранит допълват това усещате. Само покрива на гаража беше с ламарина , но вече почти целия е покрит със стари турски керемиди. Продължението на перголата ще е навес, който трябва задължително да не изглежда нов. 100 годишните керемиди са осигурени, но не и гредите и дъските. И моята задача беше да им придам старинен вид.


Единият начин е да ги вали дъждът две години, което нямам как да стане. Другия много го търсих, но успях!
Значи!
Купих си син камък, беше точно толкова като количество, защото е купуван комплект с вар, за приготвяне на бордолезов разтвор.

Източник - http://agro-magazin.com
 Варта, която ми остана реших, че мога да я ползвам за да си варосам овошките , или за рачела есента. Рачела се приготвя, като се киснат парчетата тиква във варов разтвор. После си облизваш пръстите. Като измиеш тиквата от варта и свариш де.



Следващата стъпка беше да намеря стари железа. Кофата беше от някаква мазилка и известно време се чудих дали ще си взаимодейства по някакъв начин с това, което ще кисна вътре, но се престраших. Сега да не си помислите, че за някакви греди ще спазвам изрядна хигиена на процедурата. Железата си изглеждат ужасно, най-малко затова защото са ръждиви.
Ей така се почна:


Изсипах пакетчето в половин 10 литрова кофа с вода, и железата вътре, и така 48ч. Рецептата беше за 24 часа, но нещо не ми дойде вдъхновение на двадесет и четвъртия час. Ура, получи се!
 Най-долу на снимката е една стара греда, като онези на перголата, белязана от времето. Над нея е почти изсъхналата нова боядисана греда. Най-отгоре е небоядисаната греда.



 Само едно нещо пропуснах - ръкавиците. От което също толкова сиви ми станаха и ръцете, и черни ноктите, при това доста трайно. На другия ден посрещах гости и се наложи на всеки да обяснявам, че не пипам с мръсни ръце, просто това по тях не може да се измие.





4 коментара:

  1. You did a wonderful job of aging the beams. It looks very natural. Thank you for the instructions!

    ОтговорИзтриване
  2. Гредите за перголата лакирани ли са преди да се забият в земята? Имам стари греди, но не знам как да ги обработя, за да не изгният под земята. На каква дълбочина са закопани?

    ОтговорИзтриване
  3. Гредите са върху фундамент и са хванати за него чрез планки, така че да има сантиметър - два разстояние от земята. Друг начин е да се хванат към фундамента с шпилка, която е забита в средата на гредата, но пак е на разстояние от земята. Може да легне плътно, ако фундамента е достатъчно високо от земята. Обработват се с Резистол, който предпазва от дървояди и гниене, ако не се лакират , иначе има различни импрегнатори, и в цветове, които са матови. Матов е и лазурния лак.

    ОтговорИзтриване