18 февруари 2014 г.

Къщата III - Искай и ще ти се даде!

По някаква щастлива случайност вместо с чам, се сдобихме с дъбов материал. Знам, че не е случайност, защото това е отдавнашна мечта на моята половинка, а той каквото си пожелае го получава рано или късно. Не зная как го прави този номер, искам и аз! При мен обаче не става съвсем така, "Искай и ще ти се даде" ми се получава в някакъв изкривен вариант, сигурно не зная как точно да си искам.



 Колоните са вече вдигнати, остана голямата чуденка дали да е един етаж или два. Проблемът е в това, че родителите ми са далеч, а идва момент, когато може да се наложи да се грижа за тях. Тогава спалните ще се окажат малко.


 Така или иначе трябваше да се съобразим с дължината на дъбовите греди и проекта да се преработи, бил той за един или два етажа. Реших, че аутокада ще ме забави повече, а и хвърчащ лист тежи по-малко от дебел картон на щайга, и буквално и преносно, затова скицирах новия конструктивен план. Вече е изцапан от подмятане по обекта.


  Обичайното при нашето семейство е, че естетиката винаги е едни гърди преди практичността. Даже при моя мъж е три гърди, което създава доста спорове.  Затова освен важната причина къщата да не е на един етаж, имаше и една много важна - Не е достатъчно красива!!!


    Последваха груби сметки колко  оскъпява да вдигнеш един етаж и това колко ще ни забие финансово надолу. В крайна сметка решихме да затегнем коланите до вдигнат измазан отвън втори етаж, по всяка вероятност непригоден за живеене на първо време.  Ей тука вече естетиката ме смаза. Направих безброй варианти на фасадите и в крайна сметка ми се ще да е последния, като разчитам на детайлите за крайния вид. Това, дето го показвам е доста схематично, който има фантазия може да си разработи още безброй варианти на довършителните работи. То и аз съм ги разработила, но времето и левчето ще покаже.

  Възможно най-опростен и грозен:


  Мааааалко по-разкрасен:

Още малко разкрасяване:

С еркера над вратата и четирискатен покрив:


Ако му се опрости малко покрива:




Ако се свали височината на втория етаж и минем без таванска плоча:


 Източната и южната фасади без еркери:



Евентуално окончателен вариант - първо с двускатен покрив на едноетажната част - по-лесно ми се струва. Плюс еркери. Второто - с друг вид скат - заради отводняването.



 По някаква причина чертежите тук излизат леко замазани, но общо взето става ясно.


И като се размечтахме за бъдещата къщаа...... Тръгнахме да й търсим врати. По-точно входна врата. Дори намерих от моите любими стил сецесион, но нещо няма да ми се върже с визията на традиционна българска къща или нещо близо до това.  Но пък си намерих врата за хола. Тя си е била външна, но в блок, а да я пече и вали  няма да позволя, защото е уникална!!!


Това ще е към хола, а не към коридора, защото искаме да си я гледаме повечето време от тази страна. И кухнята измислих, поне разпределението. Дори я начертах в 3D вариант с една програма на ALNO , но адски се изнервих да търся точните шкафове. Приблизително е това:





Разпределението на първия етаж е това, като в синьо са сигурните неща. малката стая е спалня, продължението на трапезарията - хол. Горе има три спални и баня.

И нали темата е за искането - мечтахме дъбов паркет и ще го имаме, спазарен е. Стар е, от дългите тънки летвички. Ей това се случва с паркета на селските училище. Отиват си училищата. Много е тъжно.

За финал - идва пролетта. Върбата е орязана, тази година не ми стигна творчески устрем за кой знае какво, оплетох само едно слънце.




Огряло е едни минзухарчета, първите.





2 коментара:

  1. Браво! Скоро се бях сетила, че преди време коментираше и се чудеше какъв стил да бъде бъдещата къща. Тъкмо се питах докъде сте стигнали и ето, сега видях!
    Много ви се радвам!
    mama_li

    ОтговорИзтриване