13 март 2022 г.

Баба Марта и глобалното затопляне

 Тази година сняг в Пловдив успя да натрупа колкото да търкулна три топки - само веднъж! Не беше март, беше на 28 февруари. Снежният човек не оцеля до март, той даже и два часа не оцеля.

 Снегът започна да се топи,, натежа, и аз побързах да обера трите сантиметра, останали от източната част на къщата. С тях добавих и оронените при рязането листа. Да, приключих почти с пролетното рязане. 


 Снежко е музикант! Фанфарите са истински, нищо, че издават само един звук. При това са много стари - последно са се използвали през моето детство. Въх! Какво написах! Много старииии.....🤣



А снегът всъщност заваля през нощта, и аз му се радвах като дете! Направих няколко нощни снимки, защото се очакваше до следващата вечер да го няма, както и стана. 😥







Следващите дни станаха толкова студени, че Март се оказа най-студеният месец от зимата!  Нощните температури бяха най-ниските досега, и то не за ден-два. Да дойде Грета да ми говори за Глобалното затопляне сега!

Но пауните усетиха идването на пролетта, инстинктът им ги кара да издават пронизителни викове и да се подготвят за любовния период. 


 Цъфналото дърво е калина, Viburnum x bodnantense ‘Dawn’.

Залага пъпките още през декември, и ако февруари е топъл, цъфти, и изпълва градината с упойващ аромат, подобен на зюмбюл.




Няма коментари:

Публикуване на коментар